Jak przyrządzić dania z makaronem gryczanym?

Wartości odżywcze makaronu gryczanego

Makaron gryczany (https://www.bee.pl/alb-gold-makaron-gryczany-spaghetti-bezglutenowy-500-g-bio_p13372.html) jest odmianą tradycyjnego białego makaronu, przeznaczony głównie dla osób uczulonych na gluten. Jak nazwa wskazuje, jest wykonany z mąki gryczanej, dlatego ma tak wiele odżywczych właściwości. Zawiera mnóstwo cennych minerałów, które organizm potrzebuje, szczególnie w okresie zimowym. Stąd też warto kupować makaron gryczany na obiad oraz na kolację dla całej rodziny. Jest niewiele droższy od tradycyjnego makaronu, a za to bardziej odżywczy i sycący. Niewielka ilość powoduje, że żołądek nasyca się nim nawet na kilka godzin. Wyróżnia się przede wszystkim kolorem, o wiele ciemniejszym od zwykłego makaronu, a także ciężkością i bogactwem zbożowym. Coraz więcej kuchni europejskich czy azjatyckich zaczyna używać makaronu gryczanego, dlatego w wielu restauracjach, które oferują dania ekologiczne, można go znaleźć w menu. Najważniejsze jest to, że mogą go jadać również dzieci, także uczulone na pszenicę, dzięki czemu ich obiad może być smakowity. Makaron ten będzie jeszcze bardziej odżywczy z ekologicznymi warzywami, roślinami strączkowymi, dodatkami ziołowymi czy naturalnymi przyprawami. Można go podawać w tradycyjnym sosie pomidorowym, czosnkowym, czy ziołowym.

Przepisy z makaronem gryczanym

Makaron gryczany jest na razie mało popularny w kuchni, dlatego najwięcej przepisów jest w książkach o zdrowym stylu życia. Jako, że zawiera mnóstwo błonnika, na pewno znajdzie się w pomysłach wegetarian, na ich blogach, czy w filmikach. Pierwsza styczność z makaronem gryczanym może powodować wątpliwości, dlatego warto dokładnie przeczytać, jak należy prawidłowo go gotować. Jest on ciemniejszy, dlatego można go również wrzucać do warzyw na patelnię, piec w piekarniku z mięsem, czy robić z niego zapiekanki na kolację. Doskonale komponuje się z bazylią, czosnkiem, oregano, a także papryką suszoną, czy chili. Jego posmak jest podobny do kaszy, dlatego warto dodawać do niego mnóstwo aromatycznych ziół i polewać oliwą z oliwek. Jest to makaron, który także ma różne formy, począwszy od spaghetti, po rurki, wstążki, czy spirale. Dzięki temu za każdym razem obiad może być zupełnie odmienny i niecodzienny. Makaron gryczany kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tradycyjnych, jak i internetowych, za około 10 złotych. Polecany jest również osobom starszym, a także dzieciom ze względu na ogromne bogactwo mineralne i energetyczne. Nie powoduje wzdęć, ani alergii, a można nadal jadać swoje ulubione spaghetti, czy makaron w różnych postaciach. Bardzo dużo przepisów kulinarnych pochodzi z Japonii, ponieważ w tych rejonach jest to produkt bardzo dobrze znany.

Background obraz autorstwa foodiesfeed - www.freepik.com