Jakie wartości ma makaron gryczany?

Wedle specjalistów od historii oraz kultury Japonii, makaron produkowany z mąki gryczanej trafił na stoliki mieszkańców owego dalekowschodniego kraju relatywnie ostatnio, zapewne w XVII wieku. Jednakże błyskawicznie zdobył tam dużą popularność oraz teraz stanowi jeden z kluczowych artykułów łączonych z kuchnią japońską. Mieszkańcy Tokio, Osaki lub Yokohamy jedzą makaron soba przy rozmaitych okolicznościach, zarówno na ciepło, jak również zimno. Prawie na każdej japońskiej ulicy znajduje się knajpka podająca dania z brązowo-szarych nici o typowym, nieco złocistobrązowym smaku.

Makaron gryczany

Makaron gryczany – artykuł bezglutenowy, więc może być wykorzystywany poprzez osoby cierpiące na celiakię. Makaron gryczany może być stosowany jako zdrowszy substytut standardowego makaronu pszennego. Mogą go wykorzystywać osoby na diecie niskobiałkowej oraz diecie odchudzającej. Makaron gryczany jest dobry w smaku, więc idealnie komponuje się z rozmaitymi potrawami (https://www.bee.pl/alb-gold-makaron-gryczany-spaghetti-bezglutenowy-500-g-bio_p13372.html). Można go wykorzystywać np. do zup lub sałatek. Jego korzyścią jest również niedługi okres przygotowania (ok. 6 min).

Samo zdrowie

Makaron gryczany, to jedno spośród najzdrowszych oraz najlepszych dań – winien być więc normalnym elementem własnego jedzenia. Jest on nie jedynie dodatkiem do zup lub sałatek, lecz również stanowi sycące danie główne. Zwykły Włoch je ok. 30 kg makaronu rocznie, natomiast Polak tylko 3 kg- zazwyczaj jako dodatek do zupy. To niewątpliwie zbyt mało! Niezależnie od typu, makarony mają multum zalet wzmacniających w tymże białka, witaminy (B1,B6) oraz minerały m.in. mangan – przyczyniający się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego, fosfor – uczestniczący w zachowaniu odpowiednich kości oraz zębów, lub żelazo.

Jedynie al dente

Makaron przygotowany al dente jest lepszy, ponieważ ma mniejszy wskaźnik glikemiczny aniżeli rozgotowany. Jak wykonać makaron al dente? Należy go po prostu pilnować oraz próbować, żeby się nie rozgotował. Okres gotowania będzie mniejszy aniżeli dany na pudełku. Właściwa ilość wody niezbędna do owej czynności to 1 litr na 100 g artykułu. Ugotowane rurki lub spaghetti nie powinny rozpadać się w ustach, za to stawiać mały opór zębom. Natomiast po przełamaniu powinniśmy zaobserwować w środku trochę jaśniejszy punkt.

Czym jest dieta makaronowa?

Dieta makaronowa jest środkiem żywienia, jakiego bazę stanowi makaron. Ma ona wpływ nie jedynie na nasz wygląd, więc ubytek wagi ciała, lecz też na nastawienie — powoduje, iż mamy lepszy humor. Ze względu na działanie diety makaronowej na nastrój przeważnie wykorzystuje się ją w czasie jesiennym oraz zimowym, kiedy z powodu aury zwykle mamy gorszy nastrój. Owa dieta umożliwia pokonać pognębienie.

Background obraz autorstwa foodiesfeed - www.freepik.com